Dieta low carb opiera się na bardzo szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej. Plusem tej diety jest to, że po drastycznym i znacznym ograniczeniu spożywanych węglowodanów organizm energię czerpie ze spalania tłuszczy będących w organizmie. Jasną i oczywistą sprawą jest, że dodatkiem do całego procesu musi być także odpowiedni trening. Dobra dieta to podstawa sukcesu. Ćwiczenia i suplementy diety to tylko wspomagacze, które nie miałyby sensu bez dobrze zbilansowanej diety. Przygotowanie diety jest nieco pracochłonne, gdyż ważne jest opracowanie odpowiednio dobranych składników oraz dokładne wyliczenie kaloryczności każdego posiłku. W trakcie trwania diety nigdy nie zaszkodzi stopniowe zwiększenie dostarczania ilości białka dla organizmu, gdyż w efekcie przyspieszy to nieco procesy metaboliczne. Głównym składnikami diety low carb jest mięso, jaja, nabiał i niektóre warzywa i owoce(brokuły, zielony ogórek, sałata, pomidor, jabłka, ziemniaki, żurawina – mają te zaletę, że odkwaszają organizm).Nie zaszkodzi też makaron, brązowy ryż, sery, jogurty, mleko, orzechy, olej rzepakowy.