Największą zaletą bananów jest to, że są one po prostu bardzo smaczne. Smak banana znany jest od tysięcy lat, ale uprawiany był i jest głównie w Azji i w Afryce. Walory smakowe bananów to nie jedyne ich pozytywne właściwości. Mają one mnóstwo witamin i składników mineralnych. Magnes czy fosfor – to składniki, które zawierają się właśnie w tym owocu. Ale banany oferują przede wszystkim potas i to w dawce, jakiej praktycznie nie ma w żadnym innym owocu ani warzywie. Co więcej, potasu jest nawet więcej aniżeli w pomidorach, które również są w tym względzie liderem. Banany powinny znajdować się w codziennej diecie osób z nadciśnieniem oraz wysokim poziomem cholesterolu. Dzięki dużej zawartości pektyn, czyli określonego rodzaju błonnika, banany rozbijają grudki cholesterolu. Dzięki temu można obniżyć skutecznie jego poziom. Wiadomo, że nie można oprzeć swojej całodniowej diety na jedzeniu bananów. Warto jednak dla smaku i na deser przed kolacją zjeść codziennie dwa banany. Warto też zapoznać się z działaniem zdrowotnym skórki od banana ale to już temat na kolejny artykuł.